arrow_drop_up arrow_drop_down
SEO: Search Engine Optimization - Google zoekmachine

Op welke plek staat jouw site in Google?

Beter gevonden worden door aandacht voor SEO

Bij Go-Kids en ook met m’n andere activiteiten ben ik behoorlijk bezig met SEO – search engine optimization. Het zijn allemaal online activiteiten, en dus is het nogal belangrijk dat we goed gevonden worden door de zoekmachines. Als mensen ons niet vinden komen ze niet op de website, en dat is bij online dingen natuurlijk het begin van alles. We laten onszelf daarnaast ook zien via social media en nieuwsbrieven, maar de vindbaarheid via Google is wel heel belangrijk.

Hoe vindbaar ben jij via Google?

Hoe is dat voor jou? Het ligt er maar net aan wat je doet en hoe je jouw klanten aantrekt. Ik zou denken dat het voor bijna elk bedrijf belangrijk is om goed vindbaar te zijn via de zoekmachines. Niet alleen als je online diensten verleent, ook als jouw activiteiten offline zijn is het wel handig als mensen jouw bedrijf leren kennen. Mensen zoeken tenslotte alles op internet tegenwoordig. Of het nu om een kinderfeestje, een sportclub, een uitstapje, een kindvriendelijk restaurant of een kledingwinkel… alles wordt via Google opgezocht toch? Dat doe je waarschijnlijk zelf ook!

SEO: Search Engine Optimization - Google zoekmachine

Vindbaarheid is ook voor jouw bedrijf van belang

Je zult dus vást met me eens zijn dat het belangrijk is dat jouw bedrijf goed te vinden is op internet. Heb je enig idee welke zoektermen jouw (potentiële) bezoekers en boekers gebruiken als ze zoeken naar wat jij te bieden hebt? En als ze die zoektermen invullen in hun zoekscherm, op welke plek staat jouw website dan bij de zoekresultaten? Probeer het eens uit!

Zoekresultaten zijn persoonsgebonden: check ze anoniem

Handig om rekening mee te houden is dat Google jouw zoekgedrag kent en probeert de resultaten daarop af te stemmen. Daardoor zal jouw website in jouw zoekresultaten misschien hoger uitkomen dan bij een willekeurige ander. Dat kun je oplossen door ‘incognito‘ te zoeken. Dat is zeg maar ‘anoniem’ zoeken en daardoor objectiever. Je komt in een incognito scherm door de knoppen Ctrl + Shift + N tegelijk in te drukken. Dan zie je dit scherm:

Incognito zoeken via Google

Zoek op jouw activiteiten – niet jouw bedrijfsnaam

Op die manier weet je wat de objectieve zoekresultaten bij een zoekopdracht zijn. Probeer het maar eens, kijk waar jouw site getoond wordt! En dan niet als je jouw bedrijfsnaam invoert – dan is het te verwachten dat jouw site bovenaan staat. Maar belangrijker is waar je te zien bent als er gezocht wordt op iets wat jij aanbiedt, zonder dat jouw naam gebruikt wordt.


Zit je in Purmerend en doe je kinderfeestjes? Zoek dan op ‘kinderfeestje purmerend’.


Heb je een restaurant in Enkhuizen en wil je gezinnen aantrekken? Zoek dan op ‘kindvriendelijk restaurant enkhuizen’ of ‘restaurant met speelhoek enkhuizen’.


Zo kun je vast wel zelf bedenken waar jouw klanten op zouden zoeken als ze eigenlijk naar jouw bedrijf zoeken. Het resultaat is dat wat een willekeurige ouder die hiernaar zoekt ook te zien krijgt…

En? Wat is de uitkomst?

Doe zo lekker veel zoekopdrachten met zoekvragen waarvan jij denkt dat jouw potentiële klanten zullen invullen. Check hoe jouw site eruit komt in de zoekresultaten… hoe staat jouw SEO ervoor? Als dat voor verbetering vatbaar is, ga je dan goed verdiepen in SEO. De basis is niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt, met een aantal vrij eenvoudige aanpassingen kunnen heel veel websites al veel beter presteren in de zoekresultaten.

Welke eenvoudige aanpassingen je kunt doen….

Nee, ik voel me niet geroepen om die aanpassingen allemaal hier te gaan beschrijven. Niet omdat ik het geheim wil houden voor je, juist niet… Wel omdat de basics van SEO al door zoveel mensen op internet beschreven zijn – daar heb je mij niet voor nodig.


Check gewoon de pagina over SEO op deze website en je vindt er zowel gratis als betaalde materialen waar je de basis goed mee kunt leren. Begin bijvoorbeeld met het aanvragen van gratis e-book van de IMU: Winnen in Google.


En heb je vragen… ik kijk met liefde of ik die voor je kan beantwoorden!


Anneke Ranzato

22 januari 2021